acheter cialis

Fenntartható tudatosság – Tudatos fenntarthatóság

A vídéken élő állattartó gazda ma még rendelkezik földdel, amelyet megkaszál, szénáját a saját tartásban lévő tehenének adja oda. A tehén tejének nagy részét eladja, hogy fenntarthassa családját.

A tejet felvásárló csarnokból a tej eljut a tejfeldolgozóba, ahol különféle tejtermékek készülnek. Legelőink adottsága, a termékek magas minősége, természetessége, frissessége adja a piaci előnyt. A közösség felemelkedéséhez csak úgy tud a gazda hozzá járulni, ha megkapja a lehető legjobb árat a tejéért.

A továbblépés alapfeltétele a piac. A piaci szereplők tudatossága a helyi értékteremtés fontossága iránt elengedhetetlen. A kereskedőknek kötelessége kell legyen, hogy felkarolja és építse ezt a világot. A helyi termékek helye ott van a boltok polcain, bővítve ez által a kínálatot, lehetőséget teremtve a vevők számára a választáshoz.

A vevő választ. Az a vevő, akinek felmenői között számos fent említett gazda megtalálható. A termelő gazda kommunikációja itt kap kiemelten nagy szerepet. A termelő „üzen” a családjának, rokonainak, hogy az ő tejéből készült termékek megvásárlásával tulajdonképpen őt éltetik. A székelyföldi fogyasztói társadalom számára fontos kell legyen ez az üzenet, mert a helyi termékek fogyasztása megélhetést biztosít a székelyföldi gazdák számára, arra bíztatva őket, hogy megművelje összes földjét, ne heverjen parlagon, nemhogy eladja állatait, hanem továbbiakat vásároljon.

A székelyföldi családok számára fontos az egészséges élet, fontos számukra, hogy helyi legyen egy termék, megfelelő ár-érték arányú termékeket keresnek.

Tudatában lenni ennek, nagy kihívás a kommunikáció szempontjából.

Amennyiben ez az üzenet nem talál értő fülekre, megtörténhet, hogy a vevő a polc előtt állva nem a helyit választja, hanem más termékeket, melyek mások számára jelentenek forrást.

Nem a helyit választva a kereskedő nem fogja tudni fenntartani a piaci egyensúlyt, nem lesz igény, amelyet továbbítson a feldolgozók fele, nem lesz tejpénz, ami azt hozza magával, hogy gazda nem fogja látni az értelmét, hogy állatot tartson.

Rákényszerül arra, hogy eladja állatait, majd eladja a földjét, kockára téve megélhetését.

Székelyföldön ezen szellemiségre épitve a fenntartható tudatosság – tudatos fenntarthatóság jegyében született meg a Góbé Világ által felkarolt Tej Útja projekt.

Jelenleg a  Hadak útját járjuk, hiszen egy pragmatikus összefogásra van szükség a helyi gazdák, közbirtokosságok, vállakozók, önkormányzatok, civil egyesületek és a vásárló közönség részéről az  „idegen” márkákkal, a tőlünk idegen vásárlói magatartásra buzditó médiával szemben is.   (a jelenlegi reklámok csak a mosolygó, egészséges „eredményt” reklámozzák manipulativ módon, a többségnek eszébe se jut a termék ellkészitésének eredete: egy minőségi helyi termék a helyi gazdának, alkalmazottnak biztosit megélhetést, igazi tejből készül, a tehenek legelőn élnek, nincs hozzáadott cukor, tejpor stb)

Tudatosságra van szükség a gyártás, az értékesités és a vásárlás terén is. A Tej Útja projekt egy kezdeményezés, egy szövetkezés, hogy családi léptékű, életszerű gazdálkodásunkat megerősitsük, támogassuk – fenntarthatóságot teremtve ezáltal a helyi és egészséges élelem értékesitésére.

Tej Útja Karaván - Találkozó a gazdákkal, szakemberekkel


Bethlen Gábor Alap Góbé termék Merkúr Áruház - A Székelyföldi Üzletlánc! Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

2014 © ÉLŐ SZÖVET