acheter cialis

Gyergyószentmiklósi Tangazdaság  a Tej Útja keretei között lévő, családi léptékű tejtermelő és feldolgozó gazdaság képezi. A Caritas egy ökológiai szemléletű gazdaságot próbál megjeleníteni a takarmánytermesztéstől, a szarvasmarha tenyésztésen keresztül a tejfeldolgozásig, ill. a végtermék értékesítéséig.  A szükséges tudás szerves; a hagyományainkból táplálkozik, integrálja a régió hagyományait, természeti és emberi adottságait, valamint adaptál egy világszínvonalú, korszerű Svájci tudást, amelyet egy hosszú távú tudástranszfer alapján jelenítünk meg Székelyföldön.


Adott istálló, szántóföldek, kaszáló, géppark a takarmány előállításához, kézműves sajttanoda érlelt sajt, joghurt elkészítéséhez, és közvetlen termékértékesítési infrastruktúra bemutató üzlettel és „webkamra” felülettel (www.atalveto.ro)

Közel két hektáros területen fekszik tízpercnyi gyalogútra Gyergyószentmiklós központjától. Adott 15 fejőstehén, harminc disznó, 200 tyúk tartására berendezett istálló, szabadtéri kifutókkal. Az istálló épületének félemeletén egy szolgálati lakás van kialakítva a gazdacsalád részére (Csorba család Ágoston, Franciska és három apró gyerek) Van két traktor és minimális gépsor a takarmánytermesztés és betakarításra. 15 hektár saját kaszáló és 7 hektár, egyháztól bérelt szántóföld biztosítsa az állatállomány takarmányozását.

a. Állattenyésztés

Adott tíz hegyi tarka, Siementahl típusú fejőstehén. Bivalytenyésztéssel is foglalkozunk a genetikai állomány fenntartása végett valamint vaj, joghurt előállítás céljából.
Mangalicát is tartunk a savó hasznosítására, egészséges termék előállítására.
Háztáji baromfitenyésztés is szerepel a terveink között.


b. Sajttanoda

A Német PKK (Renovabis) támogatásával készült kézműves sajttanoda áll a Caritas Vidékfejlesztés rendelkezésére. Itt nyerstejből a hagyományos tudás integrálásával és több évtizedes svájci tapasztalat adaptálásával, amit a Stiftung Lebensqualitaet biztosít, Konrad Suter tekintélyes sajtmester helyi gazdáknak közvett olyan tudást, aminek elsajátítása elengedhetetlen a korszerű sajtkészítéshez. Saját sajtmester kiképzése is folyamatban van, aki sajt, joghurtkészítés mellet felkészítőket is az érdeklődőknek…

c. Veteménytermesztés, gyógynövénytermesztés

Hatszáz négyzetméter üvegház és háromezer négyzetméter szabadtéri veteményesen két fiatal kertészmérnök tájfajtákat termeszt, értékesít és oktat. Ökológiai növénytermesztés végzünk és védett foglalkoztatás kereteiben sérült fiatalokat is foglalkoztatunk a kertészetben. Egy kis gyümölcsös is van telepítve valamint ribizli-, egres cserjék, amik szintén oktatást és a tájfajták megőrzését szolgálják. Ekkora területen nem tud egyelőre önfenntartó lenni, ezért a felnőttképzésben oktatóként dolgoznak a kertészmérnökök, pótolva hiányzó munkabérük egy részét. Két – három év távlatában gyógyteák termesztésével  is szeretnénk foglalkozni.
A gyógynövénytermesztés oktatása céljából egy bemutató – lugas kert kialakítását is tervezzük, magas ágyásokkal, hogy sérült gyerekeknek is munkalehetőséget tudjunk biztosítani védett foglalkoztatás keretei közepett...


Bethlen Gábor Alap Góbé termék Merkúr Áruház - A Székelyföldi Üzletlánc! Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

2014 © ÉLŐ SZÖVET