acheter cialis

A Civitas az Élő Szövet Alapítvánnyal karöltve újabb Tündérkert létrehozását tervezi: ezúttal a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium számára mintegy hét hektáron alakítanák ki a hagyományos székely gyümölcsök génbankját. A kezdeményezők tehát adománygyűjtést hirdetnek: helyi jellegzetes gyümölcsfacserjéket, egres-, ribizli-, málna-, szeder-, homoktövis-, hecsedli- és mogyorócsemetéket várnak.

 

Mentés és fenntartás. Székelyföldi Tündérkert kialakításán dolgoznak a kezdeményezők

Tavaly, az ötödik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál alkalmával fogalmazódott meg az ötlet, hogy a Magyarországon már népszerű Tündérkert-programot Udvarhelyszéken is meghonosítsa a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány. „Az elmúlt évben először volt belépő a Gyümölcsfesztiválon, melyből megteremtettük az Erdélyi Tündérkert pénzügyi alapját. Az így összegyűlt összeg egy-két csemetekert létrehozására lett volna elegendő, viszont sikerült a Magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium támogatását is megnyerni, így 2014-ben öt Tündérkert létrehozását tudjuk fölvállalni” – ismertette az előzményeket Pakot Mónika, az udvarhelyi Civitas Alapítvány programigazgatója.

A génbankként, illetve bemutató- és oktatóközpontokként is szolgáló öt csemetekertet Kovászna, Maros és Hargita megyékben hozzák létre, a program iránt érdeklődőket, a jelentkezőket azonban továbbra is várják. „Aki tud a saját környezetében hagyományos gyümölcsfákat, amelyek kihalófélben vannak, kérjük, segítsen megtalálni. Ezekről a fákról oltóvesszőket gyűjtünk, és a tulajdonosnak egy beoltott csemetét adunk köszönetképpen. Az oltóvesszők gyűjtését március közepéig fogjuk lebonyolítani, de aki tud, maga is hozhat be oltóvesszőt a Civitas Alapítvány udvarhelyi székhelyére (Solymossy utca 29. sz.)” – tette hozzá a programigazgató. A továbbiakban elárulta: gyümölcsészeti gondnokság létrehozását is tervezik az Erdélyi Tündérkert-program részeként, melynek révén a Civitas önkéntesei olyan idős emberek gyümölcsöseinek gondozását vállalják magukra, akiknek már nem áll módjukban megfelelően gondozni kertjeiket.

„A Kárpát-medencében számos olyan gazdasági és civil program fut, amely a közösséget szolgálja. Az Élő Szövet Alapítvány létrejöttének célja összeszőni ezeket a kezdeményezéseket a térség szinergiájának elérése érdekében. Hiszen Székelyföld működésének egyik legnagyobb akadálya az együttműködési készség hiánya” – magyarázta Kolumbán Gábor, a Civitas és az Élő Szövet Alapítvány elnöke.

Szakmát és megélhetést a gyerekotthon lakóinak

A két civil szervezet „egymásra találásának” oka az a kezdeményezés, melynek révén a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni iskola mintegy héthektáros területén gyümölcsöskertet hoznának létre. „Felhívásunk, adománygyűjtésünk célja, hogy a szentsimoni gyerekotthon mindenkori lakóinak egy egészséges életteret, illetve szakmát és megélhetés biztosítsunk. Ugyanis nem megszokott ültetésről van szó: egy székelygyümölcs-génbankot hozunk létre saját kertjeinkből” – ismertette a projektet Bara Ágnes, az Élő Szövet Alapítvány munkatársa. Hosszú távú cél egyébként, hogy a Szent Ferenc Alapítvány több otthonának kertjében is Tündérkerteket alakítsanak ki.

A begyűjtött cserjéket március 29-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján juttatják el Csíksomlyóra, ahol a szentmise alkalmával Böjte Csaba megáldja azokat és az adományozókat, majd az alapítvány tagjai, illetve az önkéntes részvevők a szentsimoni otthon udvarán elültetik a cserjéket. Az adományokat Székelyudvarhelyen a Csicser Tangazdasághoz (kapcsolattartó személy Mihály Attila, 0735–198542), Csíkszeredában a Szent István Kollégiumba (kapcsolattartó személy Balázs Melinda Zsóka, 0758–015078), Csíkszentsimonban a Szent László Mezőgazdasági Szakkollégiumhoz (kapcsolattartó személy Kolozsvári Tibor, 0741–548547), Gyergyószentmiklóson a Szent Anna Gyermekvédelmi Központba (kapcsolattartó személy László Orsolya, 0756–054458), illetve Farkaslakán a Székelygyümölcs Egyesület székhelyén (kapcsolattartó személy Már István, 0735–524771) várják.

Kovács Eszter, Udvarhelyi Híradó

 


Bethlen Gábor Alap Góbé termék Merkúr Áruház - A Székelyföldi Üzletlánc! Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

2014 © ÉLŐ SZÖVET